November er her og det er kanskje den måneden hvor mange av oss begynner å vurdere om de skal anlegge en såkalt mustasje, og samtidig ha en god unnskyldning for å teste det ut. I likhet med resten av skjegget ditt, er det å vokse bart knyttet til genetikk, og det er dessverre ikke all som har muligheten til å vokse en klassisk Chevron. Heldigvis finnes det mange stiler og varianter å gå for, uansett genetikk og skjeggvekst vil du mest sannsynlig finne en mustasje som passer akkurat deg.

Som med mye annet her i verden vil et godt sluttresultat kreve dedikasjon og tålmodighet. Det å vokse en bart tar tid. Men med litt planlegging og riktig utstyr kan du gjøre denne prosessen litt enklere.

Hvor begynner du?

  • De første ukene kan det virke ut som en umulig oppgave. For mange gror hårene på overleppen i alle kanter, de er tynne og er ikke med på å skape noen definisjon. Om du er en av de som sitter med en såkalt «dun-bart» i de første ukene, kan vi anbefale å heller la barten vokse i samhold med skjegget. La alt vokse ut for så å trimme bort skjegget litt etter litt. Dette gjør også overgangen fra skjegg til bart litt mindre ekstrem. Slik unngår du å gi dine nærmeste et lite sjokk når du plutselig dukker opp med en fullvokst mustasje.
  • I tiden du sparer opp kan vi anbefale å trimme så lite som mulig. Det kan være lurt å ikke begynne å forme den før du egentlig vet hva du går for. La det vokse og se hvor mye bart du egentlig klarer å gro. Om du blir usikker kan vi anbefale å dra innom din barber og konsultere deg med de på hvilken stil du ønsker, og hvordan du kan finne en form som passer deg best. Eventuelt kan du teste ut forskjellige stiler med litt hjelp av Photoshop.

Vedlikehold: Få deg en hårtrimmer, saks og kam

  • Uansett stil er dette tre redskaper som hjelper deg å holde barten vedlike. Bruk for eksempel en «fine tooth» kam for å styre barten i den retningen du ønsker, enten nedover eller til siden. Dette hjelper med å skape form og definisjon.
  • Bruk trimmer og saks for å klippe bort de hårene du ikke ønsker. Trimmer fungerer best for å skape definerte linjer og en overordnet form. Saks brukes for detaljer og mindre strie hår som ikke er villig til å samarbeide.

Styling: Olje og Voks

  • Er du ute etter en bart som maleren Dalí eller går for en klassisk «handlebar» er en liten dose mustasjevoks løsningen. Disse stilene er ikke noe som kommer av seg selv. Det kreves mye vedlikehold for å holde den velstelt.
  • Har du klart å kommet deg forbi problemet med «dunbart» vil du fort støte borti et nytt problem, kløe og tørr hud. Med et par dråper skjeggolje vil du mykne opp, samtidig som du gir fuktighet til hår og hud. Ikke bare blir din hverdag bedre, men din nærmeste vil også sette pris på din omtenksomhet ovenfor andre.

Alt hår krever vedlikehold og trimming fra tid til annen. Det viktigste du kan gjøre er å fokusere på mindre detaljer og linjer som hjelper med å opprettholde form.

Det er ikke bare din nye mustasje som krever oppmerksomhet. Resten av ansiktet ditt fortjener også å bli behandlet med respekt. Så husk å bruke riktig produkter når du skal barbere, trimme eller style.

Det å anlegge bart en tidkrevende prosess, men om du klarer å spare i 6-8 uker burde du begynne å se en tydeligere definisjon, og samtidig finne en stil som passer deg.

Gjør litt research, spar opp og bær din bart med stolthet.